Haargroei hoofdhuid stimuleren

Hoe snel groeit het haar?

Haargroei per maand.

De meeste mensen staan er niet bij stil dat er bij elk mens onder het zichtbare haar nog een heel belangrijk deel zit waar het haar uit kan groeien.

Onzichtbaar in de huid verborgen zitten de haarfollikels (deze worden ook wel haarzakjes genoemd). Een haarfollikel is ongeveer 4 tot 6 millimeter lang en produceert 1 tot 4 minuscule haarschachten van om en nabij de 0,1mm.

Haargroeicyclus 3 fasen

Fases van haargroei: We verdelen de haargroei in 3 fasen, 1 de Anagene fase, 2 de Catagene fase en

3 de Telogene fase. Het haar groeit gemiddeld genomen 1 à 1,25 cm per maand.

Haren ontstaan dus vanuit de hoofdhuid in groepen van 1 tot 4 strengen en mogelijk zelf 5 tot 6 strengen. De haarfollikels komen in natuurlijke gerangschikte groepen voor die folliculaire worden genoemd.

De Anagene fase is de groeifase van het haar en heeft een cyclus van tussen de 2 en de 7 jaar en met een gemiddelde van 3 jaar.
De Catagene fase noemen wij de overgangsfase tussen een groei en een rustfase. In deze periode trekt een haarfollikel zich terug en maakt zich los van de onderhuidslaag (hypodermis). De haarwortel zal dan verdwijnen en zal vervormen naar een knotachtig uiteinde. In deze 2 weken durende Catagene fase bevindt zich ongeveer 1 % van het haar.

 

De overige haren bevinden zich in een rustfase en groeien dan ook niet actief. Dit is de zogeheten Telogene fase. Bij een gezonde huid zal dit ongeveer 3 tot 5 maanden duren. Hoeveel haarverlies per dag is normaal? Het is normaal om 60 tot 100 haren per dag te verliezen, dit is redelijk normaal maar als het veel meer als dit dreigt te worden dan is er sprake van overmatig haarverlies. Wel is het zo dat iemand die 1x per week zijn haren wast ineens veel meer haar in het afvoerputje zal vinden ten opzichte van iemand die de haren dagelijks wast. Afgezien van de haren die dan nog op je kleding of je kussensloop belandt.